Smoothjazz

Musikken har mye av sine røtter i jazz-rocken som vokste frem på 70-tallet med Joe Zawinul's weather report og andre progressive jazzkonstellasjoner. Andre jazzmusikere gikk inn på en mer jazz-pop retning på slutten av dette tiåret. Dette var en snillere utgave av jazz-rocken og har etterhvert fått genrebetegnelsen "Smoothjazz", som er en forholdsvis ny genrebetegnelse. Utover 80-tallet ble genren naturlig nok preget av tidens teknologiske fremskritt og smoothjazzen har alltid vært preget av svært "fin" lyd.

Snill musikk var det og den har ikke blitt noe slemmere med årene. Sangbare melodier med et "tett og godt" komp er noe som ofte kjennetegner genren. I ny rytmisk musikkhistorie kan man trygt si at genren er veldig amerikansk. En av de største eksponenter og grunnleggere av det som skulle bli "Smoothjazz" er Lee Ritenour. Sammen med Dave Grusin, Earl Klugh og Bob James er han en av genrens pionerer. England har bidratt med viktige navn som Peter White og duoen "Acoustic Alchemy". Andre store navn i genren er: Fourplay, Larry Carlton, Eric Darius og Brian Culbertson.

Latinjazz

Latinjazz er en meget vid betegnelse på den musikken fra Sør - og Mellom-Amerika som har tydelige fellestrekk med jazz samt jazz som er inspirert av rytmene fra dette kontinentet. Det sier seg selv at latinjazzbetegnelsen er nokså vag og den brukes naturlig nok fritt. Ofte blir "ren" latinamerikansk musikk, som for eksempel mambo og son, klassifisert som latinjazz for å få det inn i den store "jazzsekken". Det er mange likheter mellom mye latinamerikansk musikk og den nordamerikanske jazzen og de to kontinentene har hentet mye fra hverandres musikk.

Blant de fremste eksponenter for latinjazzen fra Mellom-Amerika, "Salsa" som igjen er sekkebetegnelse på bla: Rhumba, merengue, bolero, son, mambo og annet, finner vi: Tito Puente, Mongo Santamaria, Chucho Valdez, Gonzalo Rubalcaba, Michel Camilo og mange flere. Fra den søramerikanske tradisjonen, rettere sagt den brasilianske med bossanova, samba og andre mer folkemusikkaktig genre som "choro", er noen av de største og viktigste navnene: A.C. Jobim, Joao Gilberto, Baden Powell, Luiz Bonfa og Joao Bosco.

Den amerikanske jazzsaksofonisten Stan Getz var en viktig bidragsyter til at bossanovaen kom ut i verden fra Brasil. Hans samarbeid med Joao Gilberto resulterte i at Jobim's "Girl from Ipanema" ble en enorm hit på verdensbasis på 50 og 60-tallet. Uten å overdrive kan man vel si at den er en hit fremdeles. Deres liveinnspilling fra Carnigie Hall, hvor Gilberto's kone Astrud Gilberto synger, har solgt i svært stort antall.  

Ovenfor nevnte Ritenour blander ofte latinjazz og smoothjazz. Med sin interesse for brasilianske rytmer har han samarbeidet med flere brasilianske musikere på flere av sine innspillinger og i livesammenheng.

Håvard R. Skarre, høsten 06

© 2006 Copyright Skarremusic.com. Photos by Andreas Harvik. All rights reserved. Webmaster Ruben Eiksund.